Ana içeriğe atla

Mesta, Chios

  Ege denizinin en güzel adalarından Sakız Adası, Çeşme'den feribotla 45 dakika mesafesi ve bakir koylarıyla turistlerin ilgi odağı. Adanın zengin balık çeşitleri ve mezelerden oluşan geniş bir mutfağı var. Adaya inince bir araba kiralayıp köyleri  ve kıyıları gezdik. Mesta adanın en fazla turist çeken köylerinden biri. Türkiye'nin yanısıra İngiltere, Fransa gibi Avrupa ülkelerinden gelen turistlerle de tanıştık.
  Mesta adanın içinde bir ortaçağ köyü. Taş evleri ve labirent sokaklarıyla oldukça göz kamaştırıcı.Köy kuşatılırsa halk kaçabilecek vakit bulsun diye sokaklar dar ve kafa karıştırıcı bir şekilde yapılmış. Sokaklar ortasına doğru meyilli, sular rahat rahat aksın diye.
  Gezimiz sırasında tanıştığımız turist arkadaşlardan edindiğimiz bilgiye göre bu köyde armatörler yaşıyormuş. Bu tarihi güzellik armatörlerin gözünden de kaçmamış olsa gerek.
  Ayrıca yerleşim yerlerinin hemen yanında Sakız ağaçlarının bulunduğu alan var. Köyün girişindeki dükkanda da Sakız Adası'na özgü ürünler mevcut. Sakız, uzo, çeşitli bitkiler gibi.


















Ara sokaklarda el yapımı cam ürünlerin satıldığı bir dükkan da vardı.



Dar Mesta Sokakları


Kilise sokağı


Kiliseye girerken sola baktığınızda bu tatlı balkonu görüyorsunuz



Kilise girişi


Köy ortaçağdan kalma kilisesiyle turistlerin yoğun ilgi odağı. Kilisenin içindeki resimler ve süslemeler oldukça ihtişamlıydı. Adaya değer katan mimarilerden en önemlisi denilebilir.



Köy gezintimiz sona erdiğinde kilisenin yanındaki merdivenlerden meydana inip birer yorgunluk kahvesi yudumladık. Yunanlılar için de kahve en az bizim kadar önemli...


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hayatıma Yön Veren 10 Kitap

  Geçen sene böyle bir yazı okumuştum, o günden beri düşünüyorum hayatıma yön veren 10 kitap nedir diye. En çok beğendiğiniz kitapları belirlemek kolaydır ama bir kitap okuduktan sonra bazı kararlarınızı sorgulamak bazılarını değiştirmek ise o kitabın hayatınıza etki ettiğini gösterir. Yani bir kitabı beğenmekle bir kitabın size kendinizi sorgulatması ayrı şeylerdir. Ben "bir kitap okudum hayatım değişti" demiyorum ama "bir kitap okudum ve kararlarım değişti" dediğim 10 kitabı sıralayacağım.

İlk Psikiyatri Hastanesi: Asklepion

  İçinde bulunduğumuz coğrafya tıbbın kurucu medeniyetlerine ev sahipliği yapmıştır. Tıbbın babası Hipokrat İstanköy (Kos Adası) doğumludur ve çeşitli Anadolu illerinde hekimlik yaptıktan sonra tekrar İstanköy'e dönerek hekimliğe burada devam etmiştir. İstanköy Bodrum'un karşısında yer alan bir Ege adasıdır.   O dönemlerde yurdumuzda üç önemli sağlık merkezi bulunmaktaydı. Hipokrat'ın bulunduğu Kos Adası, Epidaurus ve Asklepion.

Yaşlılıkta Aşk / Love at Old Age

  Sokakta neden el ele yürüyen yaşlılara sık rastlamayız? Siz hiç parkta öpüşen yaşlı bir çift gördünüz mü? Ben görmedim... Yaşlanınca unutur muyuz aşkı, yoksa "yaşlı başlı insanlarız" diye düşünüp toplumdan mı çekiniriz? Kafelerde birbirine aşkla bakan yaşlı insanlar olsa benim çok hoşuma gider mesela. Gittikçe sevgisiz toplumlara dönüşüyoruz. Aşkımızı, sevgimizi belli etmekten utanıyoruz. Bir de mahalle baskısı var gencinden yaşlısına. Sarılamıyor, öpüşemiyor, el ele tutuşamıyoruz.   Sizi bir projeyle tanıştıracağım. Ünlü fotoğrafçı Willy Puchner "Love at Old Age" adlı projesinde yaşlanınca aşkların nasıl göründüğünü göstermiş. Keşke diyorum, hep böyle insanlar görsem çevremde. Yılların yıpratamadığı aşkları kırışıklarına gizlemiş bu tonton insanlarla dolu olsa sokaklar, sahiller. Willy Puchner Bio The Project: Love at Old Age